Steeds meer vraag naar kleinere woningen

Steeds meer Vlamingen schaffen zich een kleiner en meer betaalbaar huis of appartement aan. Vastgoedmakelaars verklaren dat fenomeen door het feit dat de gezinnen minder kinderen hebben én aan de sterk gestegen kostprijs van woningen en gronden. Dat schrijven de Concentrakranten.
Een bouwgrond heeft vandaag een gemiddelde oppervlakte van 864 m2, terwijl dat in 2001 nog 1.127 m2 was. Dat komt onder meer doordat de gemeentes zoveel mogelijk woongelegenheid op een verkaveling willen creëren. Waar er vroeger tien huizen werden gebouwd, zijn dat er nu veertien en vaak zijn het halfopen bebouwingen. 


Ruimte optimaal benutten
De gezinnen gaan hun terrein dan ook optimaal benutten. “De gezinnen nemen steeds vaker een kleinere tuin of bouwen geen garage”, zegt Geert Ramaekers van Bouwunie Limburg. “Ze zetten de auto naast het huis, onder een afdak. Ook worden er ruimtes gecombineerd. Een eetruimte zoals vroeger, waar je op zondag met heel het gezin ontbeet, bestaat nog maar weinig. De keuken doet dienst als eetkamer.”
 
Om aan de grote vraag naar kleine woningen te voldoen, worden veel oude woningen verbouwd of ook gesloopt. In de plaats daarvan komt er dan nieuwbouw met kleinere woongelegenheden.
 
Cohousing
De clusterbebouwing of cohousing is ook een opkomend fenomeen. Daarbij staan enkele huizen heel dicht op elkaar, met gemeenschappelijke ruimtes. Toch staat de meerderheid van de gezinnen hier nog twijfelachtig tegenover.

 

bron: hln.be